Музиката въздейства на зрителите още преди старта на поредицата

28.04.2020Хората свързват името ви с музика за сериали. Как се решихте да се изявявате и като певец?

- Да бъда певец беше моята детска мечта. Но когато влязох в университета, певческите ми изяви останаха на заден план. Дълги години планирах да запиша албум, в който да изпея всички песни, но вятърът ме отвя в друга посока. Първите ми солови изпълнения бяха в „Листопад“.


Какъв е приносът на музиката за рейтинга на един сериал?

- Музиката оказва огромно влияние още преди старта на поредицата. Лично моето мнение е, че ефектът на въздействие е около 80%. Когато пуснат трейлърите на нова продукция и музиката е впечатляваща, зрителите си казват: „Явно този сериал ще е хубав, трябва да го видя“.


Какъв е подходът ви, когато създавате музика за сериали?

- Чета сценария и се подготвям 3-4 месеца преди старта на проекта т.е. все още няма заснети сцени. Не гледам нито един кадър, но мога да създам целия музикален съпровод. Всъщност това е доста трудна работа. Правя бестселъри, без да се отклонявам от собствения си музикален стил. Гледайки героите, имам чувството, че преживявам всичко с тях.


Следите ли телевизионни сериали?

- Не, изобщо нямам време. Гледам само първи епизод на поредицата, над която съм работил. Обикновено не ме интересува развитието на историята. Достатъчно ми е прочитането на сценария.


Не ви ли се е искало да се снимате?

- Играх в „Мелодия на сърцето“. Това е много трудна работа. За роля, продължила три минути, трябваше да прекарам 10 часа на снимачната площадка. Не мога да издържа на подобен график.


Доволен ли сте от постигнатите успехи?

- Постигнах всички цели, които си бях поставил по отношение на музиката. Много съм амбициозен. Името ми е разпознаваемо на 100% процента, лицето ми също стана известно. Искам хората да ме познават като музикант, заслужено спечелил популярност.


Вие станахте знаменитост с „Езел“, нали?

- Тогава получих първата си награда. Преди това бях свършил много добра работа, но сякаш никой не забелязваше. Като творец с много награди не получих нито една за поредицата „Забраненият плод“, която покори цял свят. Музиката ми в „Забраненият плод“ и „Мелодия на сърцето“ беше по-добра от тази в „Езел“, но продукцията се превърна в явление и винаги ме награждаваха за нея.


Винаги ли сте искали да пишете музика за сериали?

- Аз съм роден и израснал в Гьолджук. Имах група. Свирехме поп и рок парчета, бяхме доста популярни в областта. Ходех често на кино и филмовата музика ме привлече в началото. Започнах да правя музика за сериали, за да натрупам опит, приемах я като един вид подготовка за филмова музика. Не очаквах да стигна толкова далеч.


Коя песен бихте препоръчали на човек, който не е запознат с творчеството ви?

- Музиката от поредиците „Езел“ и „Забраненият плод“, както и текста на песента „Sonunda“ от сериала „Листопад“. В „Листопад“ най-силно ме впечатли образа на Шевкет – виждаш как един добър човек се подлъгва и започва да прави лоши неща. Написах тази песен за него.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.