Сънувах кралица Елизабет, която ми каза да й пиша

24.02.2021


Разкажете ни за себе си. В какво семейство израснахте?

- Баща ми е зъболекар. Започнал е работа в Истанбул, но по-късно е получил назначение в Гьонен, Балъкесир. Там съм родена. Имам по-голям брат Корай Еркьок, който също е актьор. Израснах в малък град, в който се ценяха човешките взаимоотношения. От 9 до 17-годишна работех през летните ваканции. Брат ми също. Родителите ни ни отгледаха с максимата: „С каквото и да се занимавате в бъдеще, не трябва да забравяте откъде сте тръгнали“. Научих се да ценя стойността на парите и да не се отнасям високомерно и арогантно с хората, независимо от професията им.


Какви интереси имахте по онова време?

- Тренирах волейбол. Докато учех в гимназията, бях сред избраните, които могат да постъпят в колеж със спортна стипендия. Обаче менискусът ми се скъса и се наложи да се оперирам. После се запитах в каква област мога да се развивам успешно и отговорът беше – актьорско майсторство. Покойната актриса Суна Пекуйсал беше леля на майка ми, сценаристката Йонджа Акасия е моя братовчедка, брат ми също е актьор и този занаят не беше чужд за мен. Издържах изпитите на Държавна Истанбулска Консерватория и започнах да уча. През втората година взех решение да продължа във Великобритания.


Защо искахте да отидете във Великобритания?

- Повечето от състудентите ми заминаваха за Италия или Франция, за да се усъвършенстват. Аз обаче съм луда по Шекспир и исках да отида на Острова. По онова време брат ми беше на обучение в Полша. Той учеше театрално майсторство в анкарския Билкент Университет. Предложи ми да работим заедно, за да се подготвя. Имаше някои усложнения, но накрая получих стипендия от Кралската консерватория в Шотландия.


Вие сте първата, която е получила стипендия от Кралското семейство?

- Да, знам това, защото се публикува такава новина. По онова време имаше административни проблеми и разбрах, че не мога да замина. Това означаваше, че трябва да чакам още една година. Стоях разочарована вкъщи и не знаех какво да предприема. Една нощ сънувах кралица Елизабет, която ми каза в съня ми: „Аз съм твоята баба, напиши ми писмо“. На сутринта станах и споделих на родителите ми какво възнамерявам да правя. Имах учител по английски, който беше наясно с цялата процедура. Английският на брат ми беше по-добър от моя и заедно написахме писмото. Изпратихме го и зачакахме.


На кого изпратихте писмото? До двореца ли го адресирахте?

- Разбира се, че до двореца. Не можете да се свържете директно с кралицата, но неин съветник ще се погрижи да ви отговори. Те имат много добра система. Тук понякога не мога да се свържа с някой чиновник, а там стигнах до кралицата. Преди да получа отговора, ми изпратиха имейл, че писмото е пристигнало. После нещата се развиха много бързо - визата ми, самолетният билет, всичко приключи за две седмици.


Колко време останахте във Великобритания?

- Близо две години. Там системата е по-различна. Тук учим четири години, а там се обучават две или три. Един ден по време на урок дочух част от разговор. Някой каза: „Ема също ще дойде“. За мен Ема е нормално име, също като Айше и първоначално не разбрах защо се вълнуват. После приятелка ми каза, че имат предвид Ема Уотсън. Тя дойде само за един ден, защото щеше да снима филм и отлетя за Америка. Говори и с мен, каза ми: „Добре дошли във Великобритания! Надявам се да останете доволна“. Тя е холивудска звезда, световноизвестна, но не е никак високомерна.


Завършихте ли университета в Истанбул, след като се прибрахте?

- Да.


Има ли епоха, през която бихте искали да живеете?

- Да, има. По времето на Шекспир, защото много му се възхищавам. Също така бих искала да видя периода на Ренесанса, тъй като това е времето, в което изкуството бележи сериозен възход. 


Бихте ли качили 40 килограма заради роля?

- Разбира се! Това е част от работата на актьорите, да надават, да отслабват. Заради това уважавам много холивудските актьори.


Към кои режисьори проявявате интерес?

- Много харесвам Педро Алмодовар, Фатих Акън, Нури Билге Джейлян, Зеки Демиркубуз. Почитателка съм на Тарантино. Мечтая да работя с него и с Тим Бъртън. Допадат ми и филмите на Уди Алън.


Кои са любимите ви актьори?

- Халук Билгинер, Демет Евгар, Натали Портман, Джони Деп, Марго Роби.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.