Тайната на моя успех е, че съм посветен на работата си – II част

13.10.2020


I част


Кога и как се срещнахте за първи път с Джан Яман?

- Преди да се запознаем Джан вече се беше снимал в други сериали. Когато започнахме подготовката на „Свободен дух“, с Демет Йоздемир вече бяхме работили заедно в „Стая 309“ и „Ягодова любов“, ние търсехме актьор, който да изглежда добре пред камерата заедно с Демет. Първо се срещнах с мениджъра на Джан и, когато се убедих, че Джан е подходящ, положих доста усилия, за да го склоня да участва. Както Джан, така и Демет са много скъпи актьори. Щом видях Джан за първи път, си помислих, че той е перфектният избор за нашия герой. Погрижихме се за неговия стил – косата, брадата, изказа, дрехите, езика на тялото, помислихме за всичко. Ако в онзи период търсехме подходящ партньор за Демет, то в „Bay Yanlış“ търсехме такъв за Джан. Останахме доволни от избора, който направихме. След „Ягодова любов“, „Стая 309“ и „Свободен дух“ Демет трябваше да се развие в професионален план, да получи подобаващо внимание. Демет има невероятна енергия и е прекрасна актриса. Не мисля за бъдещ проект с нея, защото към момента тя работи с друг продуцент.


Някой ден обаче нещата могат да се променят…

- Възможно е. Ще се радвам да работя отново с Демет. Обичам я. Но нейният хонорар е много висок, същото е и при Джан. Да играят заедно към момента ще е доста скъпо. Ако се появи възможност за италианска копродукция, би могло да се получи.


В „Свободен дух“ италианският предприемач Енцо Фабри е отрицателен персонаж. Защо италианец беше в образа на измамник?

- Това беше предложение на сценариста. Нямаме предубеждения по отношение на италианците. Не беше умишлено.


Какъв ще бъде следващият ви проект?

- Свързан е с Джан Яман. Става въпрос за мини сериал от 10 епизода, турско-италианска продукция. Актрисата трябва да е италианка. По всяка вероятност тази продукция да се излъчи в някоя стрийминг платформа като Нетфликс. Преди години продуцирах поредицата „Господарката на чифлика“ по романа на Орхан Кемал, който счупи всички рекорди по телевизионен рейтинг. Заснехме 72 епизода. Сега подготвям продукция със същия сценарист - Зюлкюф Юджел. Има още една сценаристка Сърма Янък, много ценна в Турция, с която също сме работили заедно. С нея подготвяме драматична сага. След „Bay Yanlış“ ще се фокусирам върху тези проекти, както и съвместната продукция за мини сериала. Междувременно Gold Film вече подготвя нова романтична комедия за лятото с участието на Джан Яман.


В такъв случай през следващата година Джан Яман няма да се снима във филм на Ферзан Йозпетек…

- Джан и Йозпетек поддържат връзка, но аз не съм обвързан с техните планове.


Искате ли да работите с Йозпетек?

- Разбира се! Той е невероятно успешен режисьор, когото много обичам. Обаче измежду проектите, върху които съм се фокусирал в момента, няма такъв с Йозпетек. Ферзан Йозпетек не може да направи сериал при настоящите условия в Турция, защото продължителността на епизодите е твърде голяма. Всеки един е 130-140 минути и се работи седем дни в седмицата. Той е режисьор, който е свикнал да прави филми и никога не би се заел с поредица в Турция. Надявам се да ангажира Джан във филм. Ще бъдем горди, ако го направи, за нас би било чест. Ще се радвам.


Какви са отношенията ви с Джан Яман?

- Разбираме се прекрасно. Той ме обича и ме уважава. Правя всичко възможно, за да му помогна да развие кариерата си. Опитвам се да предотвратя всички неща, които биха го разстроили. Търся по-добри режисьори и сценаристи, с които да работи. Създавам все по-сполучливи и подходящи за него проекти. Турските актьори не се развиват лесно на професионално ниво. Джан е актьор, който може да пробие на международния пазар. Закрилям го, грижа се за него, наистина го обичам. Да направиш звезда в Турция е много трудно. До голяма степен това зависи от по-старите изяви, рейтинга, зрителите, телевизиите.


Обаче за да премине един актьор от сериал към филм е нужно да има повече професионални умения…

- Разбира се, така трябва да бъде. Заради коронавируса турското кино спря напълно. Не смятам, че ще се снима поне още една година. Вярвам, че Джан трябва да играе в хубав филм. Мисля, че е подходящ за исторически филм, чието действие се развива през XV век.


Преди време Джан направи изявление за Демет Йоздемир, което предизвика възмущение. Бихте ли ни казали нещо по въпроса?

- Това беше злополучен период. Случи се, когато Джан даде интервю, в което говореше за взаимоотношенията между мъжете и жените актьори и използва дума, която беше погрешно разбрана. Хората го набелязаха и започнаха разпалени спорове. В Турция се случва, когато успееш, да се намерят причини да те критикуват. След това се наложи Джан да бъде много внимателен с изказа, поведението и начина си на живот. Измъчих се заради този проблем. Изчакахме известно време, за да тръгнат нещата постарому. Джан ограничи изявите си и водеше по-изолиран живот. Отби военната си служба. Взе поука от грешките си. Сега Джан се контролира повече и е по-внимателен, когато прави изказвания.


Какво мислите за Джан Яман манията?

- Всеки ден на снимачната площадка при нас идват много хора. Щастливи сме, когато виждаме огромната любов, която ни засвидетелстват както испанските, така и италианските фенове. Те пропътуват дълги разстояния за да се снимат с Джан Яман. В период на пандемията от коронавирус присъствието им на снимачната площадка не винаги е лесно да се организира.


III част

Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.