В ежедневието си хората играят повече, отколкото ние на снимачната площадка

09.07.2021


Изпълнявате главните роли в сериала „Maraşlı“. Коя е най-приятната част от играта ви заедно?

Бурак: Това е първият ни съвместен проект. На снимачната площадка имахме възможност да се опознаем по-добре. Алина е невероятен партньор. Тя е много енергична и успява да предаде и на мен своята динамика. Когато я наблюдавам, имам усещането, че тя е родена да изиграе Махур.

Алина: Лесно се работи с Бурак. Той е неуморим, а това е много важно по отношение на работата. Чудесно е, когато имаш до себе си енергичен партньор.


С какво ви привлече историята на сериала?

Бурак: Когато за първи път прочетох сценария, веднага забелязах, че доста се различава от останалите поредици. По същото време вече бях прегледал и други сценарии, но нито един от тях не ме заинтригува толкова много. Плени ме и самият герой, нямаше нищо общо с образите, които бях играл досега.

Алина: Развълнуваха ме диалозите, емоционалния свят на героите и разбира се, стилът на сценариста Етхем Йозъшък. Винаги с удоволствие чета всичко, което пише Етхем.


Коя е най-добрата страна на актьорската професия? 

Бурак: За мен актьорството е вид терапия. В ежедневието си хората играят, лъжат и се преструват повече, отколкото ние на снимачната площадка. Вярвам, че е така не защото хората са двулични, а защото правят това от инстинкт за самосъхранение. Например, понякога не искате да ходите на работа или да ставате от леглото, но въпреки това изпълнявате задълженията си. Налага се да правите хиляди неща, които не желаете и да се държите по начин, който не ви допада, т.е вие се преструвате. Ако обаче това е красиво написана сцена, тогава, за да изразите тези емоции, които сте длъжен да изиграете, наистина трябва да изпитате тези емоции. За мое щастие, това е моята професия.

Алина: Уверено мога да кажа, че работата ми ме откъсва от реалния свят и временно мога да бъда част от живота на героинята си.


Как се подготвяте за бъдеща роля?

Алина: Всеки герой се нуждае от различна подготовка, но първото нещо, с което трябва да се заеме актьорът, е анализ на образа. През този период работя с учители по актьорско майсторство. След като го разуча, започвам да наблюдавам и чета за типа характер, който ще играя.

Бурак: Методите могат да бъдат различни в зависимост от периода, през който преминавам. Разбира се, всеки има свои собствени начини, формула, която се крие в душата му. Дори и да успея да ви опиша всичко, няма да бъде уверен, че в бъдеще това ще остане моят професионален метод. Надявам се, че ще се отнесете с разбиране към отговора ми, нали не се питат стоножки как ходят. Обаче, ако говорим за „Maraşlı“, за акцента направих много собствени проучвания и резултатът от тях се вижда на екран. Бойните сцени и тези с оръжия ги съчетах с техническото обучение, което получих по време на подготвителния процес.


От какво и кого черпите вдъхновение като актьори?

Бурак: Вдъхновяват ме не само актьорите, но и всички хора, които обичат работата си. За мен източник на вдъхновение е всеки, който се отнася сериозно към нещата от живота.

Алина: Предполагам от живота. Средата и периодът, в който се намирам, ме докосват повече от хората. Вярвам, че ако човек знае какво търси, самият живот е достатъчно вдъхновяващ.


С какво бихте сравнили любовта?

Бурак: Вярвам, че любовта е великолепно и вълнуващо чувство, което един ден приключва, също като всичко друго в живота. Затова мисля, че мога да я сравня със скачането с парашут. Наслаждаваш се на скоковете, но в крайна сметка изпитваш болка.

Алина: Любовта не може да се сравни с нещо конкретно. Тя се променя в зависимост от човека, който е до вас. Но ако трябва непременно направя сравнение, тогава мога да кажа, че това е първото четене на книга от непознат автор. От всяка страница изпитвате различни емоции. Това е светът, в който се потапяте от чисто любопитство и все още не знаете дали искате да дочетете историята, или не.


Как бихте описали един „прекрасен ден“?

Бурак: Ако мога да свърша всичко, което съм планирал, без каквито и да е пречки, да отделя време за себе си и близките си, да имам възможност да почета или гледам нещо интересно, тогава мога да нарека деня „прекрасен“. Дните, в които работя, също са приятни за мен. Не ми допадат тези, в които нямам ангажименти.

Алина: Денят трябва да е слънчев, да имам време за спорт, да успея да свърша всички задачи, да обърна внимание на себе си и най-накрая да изгледам хубав филм. От друга страна най-много обичам летните дни, в които съм извън града с близки и приятели.


Какво ви мотивира, ако имате някакви ежедневни затруднения?

Алина: Винаги се чувствам по-добре, когато остана за малко насаме със себе си. Чета книга или слушам музика. По този начин се абстрахирам от всичко.

Бурак: Поемам дълбоко въздух и си напомням, че ако остана спокоен, ще разреша проблемите си.


Бива ли ви в кухнята? Ястията от коя държава харесвате най-много?

Бурак: За мен готвенето не представлява интерес, но вярвам, че ако взема рецепта, ще приготвя чудесно ястие. Що се отнася до националните кухни, винаги съм готов да пробвам нещо ново. Опитвам поне едно местно ястие в страните, които посещавам. Турската кухня обаче заема специално място в сърцето ми.

Алина: Ужасна съм в кухнята и не се определям като ценител. Просто ям, за да живея.


Кое нещо, свързано с бъдещето, ви вълнува най-много?

Бурак: Тръпна да видя нови места. Пътуванията много ми липсват. Надявам се, това, което се случва сега, да доведе до положителни резултати в името на целия свят и природата. Ще ми се всички ние ще имаме възможност да посещаваме абсолютно свободно нови места с тези, с които искаме да ги видим.

Алина: Всичко свързано с бъдещето. На какво ще ме научи животът, какво ще чувствам, какво ще открия за себе си. Накратко, вълнува ме възможността да съм в движение и да чакам нещо ново.


Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.