В любовта няма езикови или културни различия

03.12.2020


В момента играете главната роля в сериала „Почукай на вратата ми“, който стана популярен в много страни по света. Трудно ли е да се спечелят сърцата на зрителите и в какво се крие тайната на успеха? Беше ли предизвикателство да се подготвите за тази роля?

- Зная, че нашият сериал стана доста популярен в други страни по света и това е абсолютно невероятно. Този факт прави щастлив целия ни екип. Вярвам, че любовта е универсалният език, който преодолява всички езикови бариери, дори и в нашата телевизионна поредица. В любовта няма езикови или културни различия. Когато за първи път прочетох сценария, това, което ме привлече веднага, е възможността да интерпретирам персонаж като Серкан Болат. Не исках да пропусна този шанс, защото Серкан е напълно различен от  Керем Бюрсин. Мисля, че това е фантастично за един актьор. Беше много забавен процес, докато подготвях и изграждах образа, който пресъздавам.


Наред с професионалните познания всеки актьор трябва да притежава уникална енергия, която му дава възможност да предаде на зрителите своите най-дълбоки чувства. Как започва вашата актьорска кариера?

- Започнах да се занимавам с театър в Шугър Ленд, Тексас, когато бях на 13 години. Веднага щом се качих на сцената, разбрах, че това е единственото нещо, което искам да правя до края на живота си. След това отидох в колежа Емерсън в Бостън, за да продължа актьорското си обучение и така опознах киното. Малко преди да се дипломирам, осъзнах колко много обичам сцената, да се снимам пред камерата и реших да се преместя в Лос Анжелис. Със сигурност не беше лесно, но мисля, че точно в това се крие очарованието, когато започваш да градиш кариера, пътуването, което предприемаш. Нямаше нито да е забавно, нито да имам история, ако нещата се случваха по-лесно. В Лос Анжелис имах възможността да работя с известния Роджър Корман. След няколко години се прибрах в Турция за шест месеца. Две седмици преди да се завърна в Лос Анжелис ми предложиха главната роля в новия телевизионен сериал „Güneşi Beklerken“. Ще видим какво ни очаква в бъдеще.


Съвременните режисьори доведоха турското кино до едно ново емоционално ниво. В повечето филми и поредици се подчертава колко са важни истинските човешки чувства, независимо дали те са на любов или омраза, в исторически проект или социална драма. Какви роли предпочитате да играете?

- Предпочитам такива, които не са близки до мен и се различават от това, което съм аз като личност, без значение дали е исторически образ, или подбудите на героите са любов, омраза, отмъщение. По-скоро ме вълнува защо той е точно такъв, какво се случва в съзнанието му. Разбира се, обичам да скачам от коли и да правя бойни сцени, но повече ме интересуват подбудите и причините персонажът да е такъв, какъвто е.


Да си актьор не е лесно – популярен си, когато образът, който пресъздаваш в последния си филм се хареса на публиката. Кои качества ви помагат да сте търсени в актьорската професия, освен добре изиграната роля?

- Честно казано, не знам. Според мен най-важно е да бъдеш верен на работата си и да даваш 100% от себе си. В действителност актьорите не могат да излъжат, когато са в роля. Когато камерата снима, публиката може да почувства и види всичко, затова трябва да бъдем възможно най-искрени и честни. Вярвам, че при всички професии е така. Ако практикувате правилната за вас професия и се справяте добре, ще бъдете търсени.


Бихте ли посочили режисьор, с когото желаете да се изявите в близко бъдеще?

- Те са толкова много… Искам да работя с Нури Билге Джейлян, Андрю Доминик, Ферзан Йозпетек. Наистина имам дълъг списък.


Обичате да пеете. Каква музика харесвате?

- Много обичам да пея, но не знам дали съм добър. Винаги пея, независимо дали съм на снимачната площадка, или сам вкъщи. Музиката, която предпочитам, зависи от настроението ми. Напоследък харесвам кънтри, но преди година слушах рап. Може би догодина ще е класическа музика. Стилът се променя в зависимост от душевните вълнения.


Любопитството помага не само да опознаваш света, но и да откриваш нови възможности. Мечтаете ли да станете режисьор?

- Определено! Заради режисурата се обучих и развих. Тя е моята най-голяма страст, а дотогава продължавам с актьорска си кариера.


От дете живеете в различни страни по света. Смятате ли, че до известна степен това ви е помогнало да гледате положително на света като цяло. Били ли сте някога в Русия или Италия. Какви са впечатленията ви от тези пътувания?

- Това, че живях в доста страни ми помогна да разбера хората и да бъда отворен към различията. В повечето случаи гледаме на различното, на непознатото като на нещо негативно, с което не сме свикнали, но това далеч не е правилно. Различното е красиво, различното е това, което те провокира да научаваш нещо ново за себе си. Бил съм в Русия, останах няколко дни в Москва. Определено бях изумен – скулптурите, разпръснати из целия град, Кремъл, хората, накратко много се забавлявах. Москва определено ме изненада и искам да се върна, за да посетя и други градове в Русия. Бил съм на доста места в Италия. Тя е страна, която всеки трябва да „опита“ – от изкуството и храната до културата. Прекрасна е, просто „Уау“. Италия е вдъхновение за душата.


Повечето европейци се интересуват от Турция заради нейната история, мъдрост и ориенталска култура. Мислите ли, че съвременното турско кино също насърчава интереса към страната и културата ви, които със сигурност заслужават възхищение?

- Смятам, че до голяма степен зависи от сюжета на сериала или филма. Но по същество, вярвам, че посоката, по която е поела турската развлекателна индустрия и фактът, че продукциите се продават по цял свят, е причина за истинския интерес към турската култура.


Изиграли сте много герои. Възможно ли е тези, които следят поредиците ви да се променят в положителна посока. Допускате ли, че киното ни прави по-добри? Колко важно е за вас да почувствате взаимодействие с аудиторията, която следи проектите ви?

- Нямам точен отговор на първата част от въпроса. Моята работа се състои в това да играя, да влизам и излизам от различни истории и герои. Не смятам, че бих могъл да се справя, ако винаги мисля какво ще привлече по-голяма аудитория или какво ще се хареса на по-голям брой зрители. За нас е важно хората да ценят работата ни. Ние актьорите вярваме, че правим всичко по силите си, за да им се харесаме, да им повлияем и докоснем душите им. Взаимодействието с публиката е много важно, но като актьор аз съм част от голям оркестър, затова не само аз, но и всички трябва да работим в синхрон, за да има хубава музика.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.