Истинската история на Яз от Завинаги се разказва в Червената стая

29.09.2020


Сценарият на драматичната сага „Завинаги“ е базиран на истинска история и е адаптация по романа „Завръщане към живота“ на психиатърката д-р Гюлсерен Будайъджъоолу („Домът, в който си роден, е твоята съдба“, „Kırmızı Oda“, „Masumlar Apartmanı“).

Миналата седмица в новата продукция „Kırmızı Oda“ се появи персонажът на Аля, с което се разкри връзката между двата сериала. Аля разказва реалната история на Яз от поредицата „Завинаги“.

В „Завинаги“ Сюрея е пресъздадена като добра, толерантна, проявяваща разбиране жена и любяща майка. Обаче реалната личност, описана в книгата, е съвсем различна. Сюрея е била шизофреничка, а дъщеря й Аля (Яз в сериала) била подложена на сериозно психологическо и физическо насилие.

Аля е дъщеря на най-големия от тримата синове на Есма Султан. Единствено баща й сключва брак с жена, която не е избрана и одобрена от майка му. Поради тази причина Сюрея става нежелана снаха, обиждана и унижавана. Когато Аля се ражда, баща й е в затвора и тя го вижда за пръв път, когато е на 7 години.

Детството на Аля е много тежко. Баща й е алкохолик, майка й я игнорира напълно и е психически неуравновесена, а баба й Есма я тормози, тъй като е момиче. В голямата къща, пълна с братовчеди, лели и чичовци, никой не обича Аля.

Като малка Аля става свидетел на убийството на баба си, а пред полицията като виновник за престъплението посочва майка си. След като Сюрея излиза от затвора, тя продължава да малтретира дъщеря си. По-късно, развила шизофрения, Сюрея се самоубива пред очите на Аля.

Кошмарните събития се отразяват сериозно на психиката на Аля и младата жена намира спасение в учението – завършва право с отличие.

По повод несъответствието в историята на „Завинаги“ сценаристката Дениз Акчай казва: „В книгата Сюрея е силно травмирана и има сериозни проблеми, които никой не желае да види. Тя е жена, която се е отказала от собственото си съществуване, за да принуди свекърва си да я приеме. Някои от нейните постъпки ги показах в образа на Ипек. Имението, голямото семейство, което живее заедно, те са истински. Взехме героите от книгата, развихме характерите им и вече имахме свобода да променим цялата история“.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.