Мурат Йълдъръм против цензурата на Ramo

22.09.2020


Турският актьор Мурат Йълдъръм, който играе главната роля в сериала „Ramo“, изрази недоволството си от RTÜK (държавна агенция за мониторинг, контрол и санкциониране на радио- и телевизионни предавания).

Преди два дни 11-годишният Зафер написа в туитъра на агенцията, че се е почувствал притеснен от сцена на пробождане с нож и моли поредицата да бъде спряна от екран. Вицепрезидентът на RTÜK Ибрахим Услу незабавно взе отношение към жалбата на ученика, благодари му и обеща да направи проверка.

Много потребители в социалните мрежи обаче изразиха негодувание и попитаха членовете на агенцията защо никой от тях не обърна внимание на възрастта на „жалбоподателя“. В Инстаграм, където пише момчето, не е разрешено да се регистрират деца под 13 години, а родителите на „малчугана“ са му позволили да гледа сериал, предназначен за пълнолетни зрители.


Мурат Йълдъръм също не остана равнодушен и публикува саркастично съобщение до държавната агенция, в което заяви, че не е сигурен за какво трябва да се тревожи повече. За това че 11-годишно дете пише в социални мрежи, че RTÜK за първи път обсъжда публично телевизионен сериал, или от граматиката на момчето.

През последните години недоволството към RTÜK се засилва все повече, тъй като агенцията, основана през 1994 г., налага все по-абсурдни глоби и забрани.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.