Почина актьорът Метин Чекмез

25.08.2021


Днес на 76-годишна възраст почина турският актьор Метин Чекмез (Бурхан от „1001 нощи“, Зия от „Част от мен“, Ръза от „Огледален свят“, Неджеттмин от „20 Dakika“).

През последните години Метин е живял предимно в Кушадасъ, където се е лекувал от рак. Преди две седмици състоянието му рязко се е влошило, следствие на което е бил откаран в болница в Айдън. Адвокатката на Чекмез обясни, че тази сутрин сърцето на актьора е спряло. Страдал е и от други заболявания.

Много колеги на Метин, с които е работил през годините, изказаха съболезнования в социалните мрежи.


Метин Чекмез е роден е на 26 юли 1945 г. в Истанбул. През ученическите си години се занимава с любителски театър и макар че завършва журналистика, никога не е практикувал професията си. През 1970 г. постъпва в Истанбулски градски театър и развива успешна актьорска кариера както на театрална сцена, така и на малък екран.

В свои интервюта актьорът споделя, че има български корени. Неговият дядо по бащина линия е бил известен лечител от хасковския край. Починал е обаче много млад. След смъртта му, неговият син Али, ранен, преминава нелегално границата, за да се спаси от жестокия чорбаджия, при когото е слугувал от малък.

Актьорът е сключвал брак два пъти. Има син и дъщеря. Втората му съпруга е българска емигрантка от русенско. Негов по-голям брат е актьорът Динчер Чекмаз, който умира от левкемия на 12 март 2013 година.

Метин разказва, че е имал искрено приятелство с колежката си Томрис Инджер, негова партньорка в сериала „1001 нощи“, с която го е свързвал не само общия произход, но и работата на една и съща сцена.


351-new_Metin_Cekmez_3.jpg

351-new_Metin_Cekmez_4.jpg
Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.