Съюзът на актьорите поиска оправдателна присъда за Мюждат Гезен и Метин Акпънар

19.02.2021


Турските актьори Мюждат Гезен и Метин Акпънар са заплашени от ефективна присъда от близо 5 години за „обида на президента“.

До обвинението се стигна, след като на 21 декември 2018 г. Мюждат и Метин гостуваха на политическия журналист Уур Дюндар в телевизионното предаване „Публична арена“ и критикуваха политиката на президента Реджеп Ердоган.

Обвинителният акт беше изготвен на 1 юли 2020 г., а на 23 декември се проведе първото заседание. Второто изслушване ще се състои на 1 март 2021 г., когато ще бъде решено дали делото ще продължи, или ще се произнесе присъда.

Съюзът на актьорите в Турция реагира остро на искането на прокурора, който настоява за ефективна присъда от 1 г. и 2 м. до 4 г. и 8 м. за 77-годишния Мюждат Гезен и 79-годишния Метин Акпънар (Хашмет от „Любовта не разбира от думи“).

В своето изявление хората на изкуството призовават съда за оправдателна присъда. Изразяват надежда, че техните преподаватели, които са допринесли много за развитието на културата в Турция, няма да бъдат наказани, само защото са изразили собствено мнение. Артистите добавят, че всички те мечтаят да живеят в модерна, прогресивна и свободна държава.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.