Турски звезди, ангажирани в помощ след земетресението

13.02.2023


Разрушителното земетресение в Кахраманмараш с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер от 6 февруари 2023 г. засегна 10 провинции в Турция и Сирия. През последните дни много известни личности се мобилизираха, за да помогнат на пострадалите. Някои от тях работят в центрове за пакетиране, други организират кампании за помощ, а трети участват активно в спасителни операции на място.

Певецът Халук Левент обяви, че помощите, събрани в AHBAP (асоциация, основана от него през 2017 г., състояща се от доброволци, която предлага всякакъв вид помощ на хора и животни в нужда) вече надхвърлят 1 милиард турски лири. Някои от известните личности, които преведоха пари са Аджун Ълъджалъ, Мустафа Джеджели, Къванч Татлътуу, Кенан Имирзалъолу, Йозге Йозпиринчджи, Октай Кайнарджа, Къванч Касабалъ, Ирем Хелваджъоолу, Керем Бюрсин, Елчин Сангу, Езги Мола, Синем Кобал, Хазал Субашъ, Бурак Дениз и други.

Популярната двойка Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен изпрати камион с дрехи и храна в зоните на земетресението и дари 600 хиляди лири на AFAD (правителствена организация за помощ при природни бедствия).

Чаатай Улусой преведе 250 хиляди лири на AHBAP, а с помощта на спортен клуб „Галатасарай“ организира изпращането на 80 палатки в пострадалите райони.

Джан Яман дари 250 хиляди лири на AHBAP и стартира кампания за набиране на средства в Италия.

В социалните мрежи Мерием Узерли публикува зов за помощ и призова хората да се подкрепят в тежкия момент. Тя направи дарения както за AHBAP, така и за UNICEF.

Еда Едже се включи като доброволка и дари храна, лекарства, бебешки стоки, дрехи, одеяла.

В пунктовете за пакетиране на помощи се отзоваха Ханде Ерчел, Айча Айшин Туран, Хазал Кая, Джанер Топчу, Серенай Саръкая, Демет Йоздемир, Бурак Дениз, Бенну Йълдъръмлар, Бурджу Бириджик, Пънар Дениз, Каан Йълдъръм, Йозге Йоздер, Селма Ергеч, Йойкю Карайел, Тамер Левент, Берк Атан, Фърат Челик, Гювен Мурат Акпънар, Арас Булут Ийнемли, Салих Бадемджи и много други.

Гамзе Ерчел, по-голямата сестра на актрисата Ханде Ерчел, и съпругът й Джанер Йълдъръм обявиха в социалните мрежи, че са решили да бъдат приемни родители на някое от бебетата, останали без живи роднини след труса. Двойката е подала документи в Министерството.

Някои актьори публикуваха прочувствени думи от зоната на земетресението.
Махсун Кърмъзъгюл сподели, че помага на място, координирайки действията си с AHBAP. Известният певец и актьор изрази чувствата си след емоционален момент: „Прегърнах мъж за утеха, стоящ до починалата си съпруга и син“.

Ибрахим Челиккол беше сред първите, които се притекоха на помощ в Хатай. Преди време актьорът сподели, че е загубил много приятели и близки при земетресението в родния му град Измит през 1999 година.

Анъл Алтан (Селим от „Част от мен“, Дорук от „Слънчеви момичета“, Арас от „Aşk Mantık İntikam“) помогна на пострадалите в Хатай. Заедно със свои приятели от офроуд група той достигна до отдалечени, труднопроходими села. Анъл съобщава, че положението е много по-страшно, отколкото се показва по новините. На места липсват вода, храна, палатки...

Близките на Онур Сайлак се ангажираха с извозването на контейнери, в които ще се настанят пострадалите, останали без дом.

За съжаление, много хора загубиха близки в земетресението.
36 часа след труса спасители извадиха жива Елиф Торун, бившата съпруга на актьора Орхан Айдън (Месут от „Цената на славата“, Шахин от „Тиха буря“, Джевдет от „Перла“, Хамза от „Любов извън закона“, „Aşk ve Umut“). Обаче дъщеря му Ейлем Шафак Айдън почина преди да стигнат до нея.

Актьорът Уур Аслан (Орхан от „Перла“, Исмаил от „Справедливостта на Кара“, Зафер от „Тайни“, Зехир от „Черна любов“, Джем от „Черно-бяла любов“, Емир от „Ямата“, Низамеддин от „Kuruluş: Osman“, Ерен от „Yargı“) съобщи, че брат му, снаха му и децата им са починали.

През последните дни започнаха да излизат много фалшиви новини. Турската полиция арестува хора, които споделят невярна информация, най-често за набези на чуждестранни мародери, която води след себе си до напрежение и агресия. Призовават се гражданите да се въздържат от прояви на национализъм и расизъм. Има известен случай на мъж, изваден от развалините, който не разговарял със спасителите, защото се е страхувал, че няма да му помогнат, ако разберат, че е сириец.


512_Zemetresenie_3.jpg

512_Zemetresenie_4.jpg

512_Zemetresenie_5.jpg

512_Zemetresenie_6.jpg

512_Zemetresenie_8.jpg

512_Zemetresenie_7.jpg

Орхан Айдън
512_Zemetresenie_9.jpg

Уур Аслан
512_Zemetresenie_10.jpg
Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.